Μετατροπές Υγραερίου – Φυσικού Αερίου (LPG/CNG)

Η GearTech Engineering εξειδικεύεται στις μετατροπές φυσικού αερίου και υγραερίου σε βενζινοκινητήρες ενώ είναι από τις πρώτες (αν όχι η πρώτη) που έλαβε και τη σχετική ανανεωμένη άδεια το 2011 που περιλαμβάνει και το φυσικό άεριο. Η μεγαλύτερη ίσως παρακαταθήκη μας είναι ότι είμαστε από τους ελάχιστους εγκαταστάτες με εκτεταμένη γνώση και εμπειρία στο κομμάτι της ηλεκτρονικής διαχείρισης και των συστημάτων Injection με πολυετή παράδοση στο μηχανοκίνητο αθλητισμό και εντυπωσιακά αποτελέσματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Δυστυχώς όπως και με κάθε τι σχετικά καινούριο στη χώρα μας, έτσι και η κίνηση με εναλλακτικά καύσιμα καλύφθηκε σύντομα από ένα μανδύα παραπληροφόρησης και μύθων.

Επειδή υποστηρίζουμε θερμά την άποψη ότι πρώτα απ’όλα ο πελάτης πρέπει να γνωρίζει, θέλουμε μέσα από το δικτυακό μας ιστότοπο να ξεδιαλύνουμε το τοπίο γύρω από την αεριοκίνηση και να δώσουμε στον υποψήφιο πελάτη μας όλη τη γνώση για να αποφύγει τις κακοτοπιές, ανεξάρτητα από το αν τελικά θα μας τιμήσει με την εμπιστοσύνη του ή όχι. Για λόγους απλούστευσης, στις παρακάτω ερωτήσεις αναφερόμαστε στο υγραέριο αλλά ακριβώς τα ίδια ισχύουν για το φυσικό αέριο.

Είναι το υγραέριο – ασφαλές;

Η υγραεριοκίνηση είναι απολύτως ασφαλής, αρκεί το σύστημα που τοποθετείται να είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες ECE 67R και να εγκατασταθεί από έμπειρους και εξειδικευμένους τεχνικούς.

Είναι το υγράεριο νόμιμο;

Τα αυτοκίνητα που μετατρέπονται είναι απολύτως νόμιμα αρκεί να φέρουν πιστοποιημένο κιτ από πιστοποιημένο εγκαταστάτη. Ζητήστε να δείτε την άδεια του εγκαταστάτη πριν προχωρήσετε σε μετατροπή! Για να είναι απολύτως νόμιμο ένα υγραεριοκίνητο όχημα πρέπει να περάσει από ειδικό έλεγχο ΚΤΕΟ καθώς και να δηλωθεί στην ασφαλιστική εταιρία (χωρίς επιβάρυνση).

Πόση οικονομία θα έχω;

Ανάλογα με τις τιμές της βενζίνης και του υγραερίου, υπολογίζουμε μια μείωση του κόστους μετακίνησης από 30% έως 60% ανάλογα με το όχημα, το καύσιμο (υγράεριο ή φυσικό αέριο) και με το αν το όχημα καίει βενζίνη 95 ή 100 οκτανίων. Κατά μέσο όρο η οικονομία με το υγραέριο είναι της τάξης του 35-40% συμπεριλαμβανομένων του κόστους συντήρησης της εγκατάστασης και της μικροποσότητας βενζίνης που συνεχίζει να καίγεται κατά την εκκίνηση του κινητήρα και του εμπλουτισμού. Ρωτήστε μας τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (info@geartech.gr) πληροφορίες ειδικά για το δικό σας όχημα.

Η απόδοση είναι η ίδια με τη βενζίνη;

Το υγραέριο κίνησης (LPG) διακρίνεται για την υψηλή του αντικροτικότητα (102-110 οκτάνια). Παρ’όλ’αυτά, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι το αυτοκίνητό σας θα αποδίδει καλύτερα καθώς ο αριθμός οκτανίων δεν έχει καμία σχέση με την παραγόμενη ενέργεια από την καύση παρά μόνο με την αντικροτικότητα (όσο περισσότερα οκτάνια, τόσο πιο δύσκολο είναι ο κινητήρας να κάνει κρουστική καύση ή προανάφλεξη). Στις χαμηλές στροφές γενικά παρατηρείται μια μικρή αύξηση της ισχύος και στις ψηλές μια μικρή μείωση. Σε γενικές γραμμές ο μέσος οδηγός δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί μεταβολές στην ισχύ του κινητήρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε νεότερους κινητήρες με αισθητήρες προανάφλεξης (knock sensors), οι τελευταίοι αντιλαμβάνονται το μεγαλύτερο αριθμό οκτανίων και αυξάνουν την προπορεία ανάφλεξης (αβάνς) με αποτέλεσμα την αύξηση της ισχύος με υγραέριο.

Το αυτοκίνητό μου είναι turbo ή/και βελτιωμένο ή φοράει κινητήρα Wankel. Μπορώ να βάλω υγραέριο;

Φυσικά! Όμως ένας κινητήρας επιδόσεων είναι πιο ευαίσθητος και απαιτητικός στη ρύθμισή του. Η τεχνογνωσία της GearTech σε βελτιωμένους κινητήρες αποτελεί εγγύηση για το νέο σας project. Με τη μοναδική υπηρεσία ρύθμισης στο ιδιόκτητο δυναμόμετρό μας είστε σίγουροι πως ο υψηλών επιδόσεων κινητήρας σας θα αποδίσει στο μέγιστο με τη μέγιστη δυνατή αξιοπιστία.

Θα έχω πρόβλημε με τις βαλβίδες;

Φυσικά, ειδικά αν ο κινητήρας σας ανήκει στους πιο ευαίσθητους! Το φαινόμενο VSR (valve seat recession ή υποχώρηση της έδρας) παρατηρείται και στους βενζινοκινητήρες απλά επιταχύνεται από τη χρήση υγραερίου λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας καύσης και της απουσίας καταλοίπων που δρουν ως αποσβεστήρες στην επαφή βαλβίδας έδρας. Όμως και εδώ τη λύση δίνει η τεχνολογία: η GearTech χρησιμοποιεί κιτ αποκλειστικά με εμπλουτισμό βενζίνης τα οποία εξαλείφουν το φαινόμενο. Ταυτόχρονα, τα αυτοκίνητα ρυθμίζονται με ειδικούς αναλυτές (wideband lambda sensors) με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουμε ιδανική αναλογία αέρος-καύσιμου και συνεπώς την ελαχιστοποίηση της θερμοκρασίας καυσαερίων (EGT).

Πόσο κόστίζει μια μετατροπή;

Το κόστος μετατροπής ποικίλλει και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κόστος του κιτ, το αυτοκίνητο, την επιλογή δεξαμενής και κάποιες επιμέρους υπηρεσίες που προσφέρονται αποκλειστικά στην GearTech (όπως για παράδειγμα η ρύθμιση του αυτοκινήτου πάνω στο ιδιόκτητο δυναμόμετρό μας με ειδικούς αναλυτές καυσαερίων). Διατίθενται σαν επιλογές πάνω από 20 έξτρα υπηρεσίες και προϊόντα ανάλογα με το αυτοκίνητο και τις απαιτήσεις των πελατών μας. Ρωτήστε μας για περισσότερες λεπτομέρειες και ειδικά για το αυτοκίνητό σας στο info@geartech.gr .

Μετατρέπονται όλα τα οχήματα; Με τα πετρελαιοκίνητα τι γίνεται;

Πρέπει να γίνει σαφής διάκριση ενός ώριμου προϊόντος έτοιμου για μαζική πώληση και ενός πειραματικού. Με γνώμονα την απόλυτα ομαλή λειτουργία του κινητήρα, η GearTech Engineering σεβόμενη μέχρι και το τελευταίο ευρώ των πελατών της, διαθέτει προς πώληση και εγκατάσταση μόνο κιτ τα οποία εξασφαλίζουν την απόλυτα όμοια, αν όχι καλύτερη, λειτουργία με το αρχικό καύσιμο για το οποίο σχεδιάστηκε ο κινητήρας. Η αεριοκίνηση σε πετρελαιοκινητήρες είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, όμως δεν έχει φτάσει το επίπεδο ωριμότητας για να διατεθεί ευρέως στην αγορά. Το τμήμα R&D της εταιρίας μας βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση νέων τεχνολογιών και για τους πετρελαιοκινητήρες.

Ποια κιτ μετατροπής προτείνετε;

Η GearTech Engineering εισάγει επίσημα στην Ελλάδα τα κορυφαία συστήματα υγραεριοκίνησης BIGAS, μιας εταιρίας με 40 και πλέον έτη παρουσία στο χώρο της αεριοκίνησης. Τα συστήματα της BIGAS είναι τελευταίας γενιάς, με τις αυστηρότερες πιστοποιήσεις ασφαλείας ενώ ενσωματώνουν και μηχανισμό αντιμετώπισης της πρόωρης φθοράς βαλβίδων και εδρών (valve recession - VSR) καθώς και ειδικά κυκλώματα για την ομαλή ενσωμάτωση του συστήματος στα ηλεκτρονικά του αυτοκινήτου (παρέχεται εγγύηση ότι δεν ανάβει το λαμπάκι ‘check engine’). Όλα τα εξαρτήματα καλύπτονται με 2ετή εγγύηση καλής λειτουργίας ενώ υπάρχει πλήρης υποστήριξη σε ανταλλακτικά και τεχνογνωσία για τους πελάτες χονδρικής.

Στην GearTech πιστεύουμε στη σωστή πληροφόρηση των υποψήφιων πελατών μας και τονίζουμε, σε αντίθεση με την κοινή πρακτική πολλών εγκαταστατών που υποστηρίζουν μόνο το κιτ που οι ίδιοι τοποθετούν, ότι στην αγορά κυκλοφορούν πολλά αξιόλογα συστήματα. Σε περίπτωση που έχετε ήδη αγοράσει κάποιο κιτ ή επιθυμείτε κάτι διαφορετικό για το αυτοκίνητό σας, είμαστε πάντα στη διάθεσή σας να ελέγξουμε την καταλληλότητά του για το όχημά σας.

Γιατί να έρθω σε εσάς; Σε τι διαφέρει μια εγκατάσταση στην GearTech;

Στην GearTech πρέπει να έρθετε ανεξάρτητα από το αν θα συνεργαστείτε μαζί μας ή όχι. Το σίγουρό είναι ότι θα έχετε όσο το δυνατό πιο αντικειμενική ενημέρωση και επαγγελματικού επιπέδου συμβουλές για το όχημά σας. Οι λόγοι που ελπίζουμε να σας φέρουνε κοντά μας συνοψίζονται ως εξής:

 • Πολυετής εμπειρία σε συστήματα αεριοκίνησης.
 • Τα αυτοκίνητα ελέγχονται και ρυθμίζονται αποκλειστικά από αποφοίτους σχολών ανώτατης εκπαίδευσης (Μηχανολόγοι ΕΜΠ).
 • Το προσωπικό μας, από τους απλούς εγκαταστάτες μέχρι τους αρχιμηχανικούς μας, έχουν εκπαιδευτεί στην Ιταλία και έχουν λάβει τα αντίστοιχα πιστοποιητικά.
 • Σε εμάς είστε σίγουροι για την απόδοση και την αξιοπιστία του κινητήρα σας.
 • Παρέχουμε πάνω από 20 έξτρα προϊόντα και υπηρεσίες πάνω στην αεριοκίνηση που μας διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους εγκαταστάτες. Σημαντικότερη ίσως η υπηρεσία ρύθμισης πάνω στο δυναμόμετρό μας.
 • Διαθέτουμε εξοπλισμό υψηλής ακριβείας (αναλυτές ευρέως φάσματος – wideband και τελευταίας τεχνολογίας διαγνωστικά μηχανήματα).
 • Αναλαμβάνουμε τη συντήρηση τόσο του συστήματος αεριοκίνησης όσο και του αυτοκινήτου με ειδική έκπτωση για τους πελάτες μας.
 • Εισάγουμε, τοποθετούμε και ρυθμίζουμε το σύστημα στο αυτοκίνητό σας και συνεπώς φέρουμε την αποκλειστική ευθύνη για αυτό και εγγυώμαστε την καλή λειτουργία του.
 • Χρειαζόμαστε δύο εργάσιμες μέρες για την τοποθέτηση του συστήματος σε εργοστασιακά πρότυπα. ΠΡΟΣΟΧΗ στις αυθημερόν εγκαταστάσεις. Η αεριοκίνηση συνιστά εκτεταμένη μετατροπή που δεν είναι δυνατόν να γίνεται σε μία μέρα συμπεριλαμβανομένου και του ποιοτικού ελέγχου εγκατάστασης.
 • Έχουμε εισάγει μια διαφορετική κουλτούρα στο χώρο: η εταιρία μας στελεχώνεται από νέους ανθρώπους με υψηλή τεχνική και επιστημονική κατάρτιση, σεβασμό στον πελάτη και στην περιούσια του, φιλικό κλίμα και όλα αυτά σε νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις.
 • Προσιτές τιμές, υπηρεσίες στα μέτρα του πελάτη και δυνατότητα πολλών δόσεων μέσω κάρτας.

Σας περιμένουμε!